Menu
Business

Kako izgraditi osobni brend na društvenim mrežama?

Mnogi pišu kako je osobni brend dojam koji ostavljamo bez da progovorimo riječ. Osobni brend pomaže kreativcima, zaposlenicima, freelancerima i umjetnicima da jačaju svoju poziciju na tržištu, jačaju imidž tvrtke ili da njihova umjetnost bude zamijećena od publike.

Prije sedam godina, kada sam i sama počela pisati, znala sam da za okupljanje publike koja će čitati moje tekstove, misli, kolumne i ostale zapise moram imati svoje mjesto pod web suncem. Danas, uz društvene mreže, web stranice pomalo postaju marginalizirane jer se na društvenim mrežama provodi puno više vremena pa je i više mogućnosti za kreiranje sadržaja.

Moja glavna misao vodilja je oduvijek da trebamo graditi osobni brend na vlastitoj platformi, a svi ostali komunikacijski kanali su dodatak.

Kada razvijamo osobni brend on se ne sastoji isključivo od profesionalnih fotografija, kvalitetno napisanih tekstova i objava na društvenim mrežama. Osobni brend je sve ono što radimo za zajednicu i kako im naš rad poboljšava njihov.

Što je osobni brend?

Osobni brend imaju sve fizičke osobe koje se prezentiraju javnosti, a posebno se ističu u poslovnom okruženju ili showbusinessu. Kada govorimo o jakim osobnim brendovima na svjetskoj razini uvijek na nekoliko imena padne na pamet. Najčešće su to Steve Jobs, Oprah, Bill Gates, političari koji su uvijek u fokusu javnosti ili pjevači koje svakodnevno slušamo.

Njihovo djelovanje proteže se kroz desetljeća te utjecaj koji su stekli definitivno nije došao preko noći. Konzistentnost je jedan od ključeva kako se gradi osobni brend koji će godinama biti prepoznatljiv.

Kako graditi osobni brend na društvenim mrežama?

Počeci su uvijek najteži jer ne znamo odakle krenuti, zato svojim klijentima predlažem da pokušaju napraviti popis poslovnih ciljeva i kakvu komunikacijsku strategiju žele kreirati te koje društvene mreže su prioritet.

Važno je naglasiti da ne možemo biti jednako prisutni na svim mrežama istovremeno. Također, niti ciljana skupina kojoj se obraćamo nije na svim mrežama. Trenutno su najpopularniji Instagram i LinkedIn na kojima se prilagođava isključivo poslovna komunikacija, te opuštenija na Instagramu.

Svaka platforma zahtjeva poštivanje njezinih pravila kako bi osobni brend izvukao svoj maksimum.

Kako izvući maksimum od osobnog brenda na društvenim mrežama?

  • Odabrati društvene mreže kojima se želimo posvetiti
  • Odrediti ciljeve djelovanja
  • Osmisliti estetiku, vizualni identitet koji će pratiti brend
  • Napraviti content plan kako ne bi gubili vrijeme na stihijsko objavljivanje na društvenim mrežama

Početkom svibnja održala sam predavanja na temu Značaj osobnog brenda na društvenim mrežama na Proljetnoj školi digitalnog marketinga organiziranoj od strane Fakulteta za projektni i inovacioni menadžment u Beogradu.

Prema riječima organizatora ove škole, digitalni marketing alati relativno su ‘novi’ način na koji marketing menadžeri koriste u svom poslovanju pa je od izrazite važnosti iste približiti studentima od samog početka studiranja.

Građenje osobnog brenda na društvenim mrežama prvi je korak pri komunikaciji prema budućim poslodavcima, kupcima ili publici koja će uživati u našim kreativnim radovima.

Za kvalitetno komuniciranje nikad nije kasno.

Ponekad počinje pretplatom na newsletter o marketinškim tips&tricksima.

Zapamti, samo si jednu priču blizu za stvaranje kvalitetnog osobnog brenda.

x

Pomoću kolačića učim kako koristiš moju stranicu i trudim se učiniti tvoje iskustvo što boljim. Ako ih prihvatiš, smatram da se slažeš s tim.

Volim kolačiće