Menu
Business

PR tips&tricks: Prednosti oglašavanja u nišnim medijima

Zašto je oglašavanje u nišnim medijim najbolje za tvoj brend? Kako osmisliti najbolju komunikacijsku strategiju i oglašavanje provoditi prema planu? To su samo neka pitanja koja nam se nameću kada razmišljamo koji medij je perfect fit za promociju posla koji radimo.

Prvi korak pri osmišljavanju PR strategije je razmišljanje koje prednosti nam donosi medijsko oglašavanje te u kojim medijima želimo plasirati sadržaj.

Bar nekoliko puta dnevno otvorimo portale čije vijesti i kolumne pratimo, a tamo nas dočeka mnoštvo informacija koje potencijalno (ne) želimo čitati. Sve više ljudi otvoreno govore kako ne žele čitati sadržaj medija koji ne pridonosi edukaciji, razvoju poslovanja ili informiranju o temama koje ih zanimaju.

Međutim, ono što se katkad događa u radu s klijentima jest da kada pojedinac razmišlja o tvrtki ili osobnom brendu, želi da bude medijski prisutan svugdje. Kontradiktoran je to obrazac ponašanja i razmišljanja, ali posve razumljiv. Mnogim poduzetnicima cilj je da što više potencijalnih kupaca ili klijenata dođe u doticaj s njihovim proizvodima ili uslugama.

Pristup svim medijima

Pristup kojim se obuhvaćaju svi mediji odličan je u lansiranju neke nove reklamne kampanje ili oglašavanju događaja koji će obuhvatiti sudionike različitih dobih skupina. Zapravo, za sve što spada u komunikaciju s različitim dobnim skupinama i u interesu je šireg spektra ljudi, jake kampanje na svim kanalima, i više nego dobrodošle su.

S druge strane, ako je naša ciljna skupina koncizna, najviše benefita medijskog oglašavanja dobit ćemo kroz prisutnost na nišnim medijima. Nišni mediji su mediji koji se bave jednom industrijom ili skupinom tema.

Tako imamo poslovne medije, medije koji obrađuju teme IT industrije, lifestyle medije, sportske medije, medije u čijem fokusu su dijelovi životnog stila čitatelja, poput glazbe, mode, fotografije, kulinarstva…

Teme nišnih medija su stručne i koncizne

Najveća prednost prisutnosti u nišnim medijima su teme koje mediji plasiraju svojim čitateljima. Upravo mediji posvećeni jednoj tematici žele da njihova sadašnja i buduća publika te oglašivači znaju koje teme mogu očekivati, da su one konstruktivne i kvalitetne.

Kada znamo okvir tema, lakše ćemo prilagoditi priopćenja za medije o novim proizvodima, uslugama, promjenama u strukturi tvrtke ili novom poslovnom smjeru na koji smo se odlučili.

Također, čitatelji nišnih medija imaju vremena posvetiti se čitanju, ali i upoznavanju s brendom ili osobom. Stoga, ako se odlučite na promociju kroz intervjue, predstavite se publici nišnih medija u najboljem izdanju uz maksimalnu stručnost. Zadaća PR savjetnika je da pravovremeno usmjerava svoje klijente kako bi ostvarili željene poslovne ciljeve, ali i maksimizirali vidljivost na tržištu.

Ključne komunikacijske poruke uvijek dođu do ciljne skupine

Druga je prednost nišnih medija to što komunikacija dolazi točno ispred ciljne skupine. Primjerice, u poljoprivrednoj emisiji nećete vidjeti predstavljanje nove kozmetičke linije. Publika koja gleda ili čita jedan tip sadržaja, zato što se želi baš o njemu informirati, na taj kanal dolazi ciljano i redovito.

Često se čuje kako oglašavanjem u nišnim medijima dobivamo prostor točno pored konkurencije i time umanjujemo priliku da potrošači prepoznaju naš brend. Takvo razmišljanje dugoročno donosi više štete nego koristi jer ako se distanciramo iz vlastite industrije, trebamo si postaviti pitanje zašto uopće djelujemo unutar te industrije i je li takvo razmišljanje učinkovito za poslovanje!? PR prednosti oglašavanja u nišnim medijima je da imaju najveći povrat na uloženo.

Osmislite komunikacijsku strategiju i provodite je prema planu, uzmite u obzir sav medijski sadržaj kojim smo okruženi te izaberite suradnju s medijima čija će publika cijeniti tvoj rad.

Uz takav beskompromisni pristup, uspjeh ne može izostati! 

Manje (medijske prisutnosti) je ponekad više!

x

Pomoću kolačića učim kako koristiš moju stranicu i trudim se učiniti tvoje iskustvo što boljim. Ako ih prihvatiš, smatram da se slažeš s tim.

Volim kolačiće