Menu
Business

PR tips&tricks: Što radi PR savjetnik?

Kvalitetna komunikacija je jedna od najvažnijih odlika brenda, bez obzira na njegovu veličinu. 

Uloga odnosa s javnošću je da svojim djelovanjem dopru do publike, kupaca ili klijenata kroz odabrane kanale komunikacije. Ipak, često se susrećem s mitom kako su PR savjetnici namijenjeni globalnim brendovima, velikim tvrtkama ili pak slavnim ličnostima. 

Mit o nedostupnosti PR i komunikacijskih stručnjaka nametnula je popularna kultura. Kroz brojne serije i filmove odnosi s javnošću predstavljali su se kao glamurozan posao koji podrazumijeva ispijanje šampanjca u podne, luda događanja i budžete koje si ne može svatko priuštiti. Upravo zbog tog razloga mali poduzetnici nemaju praksu angažiranja komunikacijskih stručnjaka. 

Ne želim uopće ulaziti u polemiku oko ‘nećaka stručnjaka’ za društvene mreže i nepotizma općenito. To je jedna posebna problematika koja zahtjeva dublju analizu. Motiv za pisanje ovog teksta je približavanje posla kojim se bavim drugim malim poduzetnicima te kreativcima koji imaju motivaciju svoj brend predstaviti širokoj publici. 

Odnosi s javnošću su dinamičan i izazovan posao koji zahtjeva strateško razmišljanje, komunikativnost i kreativnost. Iako su društvene mreže popularnije kod malih poduzetnika od PR-a, oba segmenta su ključna za cjelovitu komunikaciju te prisutnost na tržištu. 

Jedan od razloga koji bih navela da se mali poduzetnici i kreativci odupiru angažiranju PR savjetnika je, osim prethodno navedenog mita, nerazumijevanje onoga što su odnosi s javnošću. Tvrtke i pojedinci koji razumiju PR od njega najviše i profitiraju. Zato što prije angažirate PR savjetnika za vaš brend ili projekt, on će doprijeti do publike koja jedva čeka sudjelovati u vašoj priči. 

Malim poduzetnicima je potrebna objektivna perspektiva i vođenje komunikacije

PR savjetnik je pojedinac koji je zadužen za osmišljavanje i provođenje komunikacijske strategije prilagođene tvrtki ili osobi te njenom ciljanom tržištu. Prije kreiranja komunikacijske strategije potrebno je postaviti ciljeve koje planiramo ostvariti tijekom poslovne godine. 

U fokusu PR savjetnika je detaljno definiranje dugoročnog djelovanja tvrtke ili osobe, njenih ciljeva, misije i vizije prema njenim javnostima. PR savjetnik treba poznavati javnosti kojima se tvrtka ili pojedinac želi približiti te osmisliti načine komuniciranja koji će rezultirati time da brend ostavlja jednak dojam ciljanoj skupini. 

Klijentima koji me angažiraju postavim pitanje: zašto su se odlučili za PR aktivnosti? Odgovori koje čujem glase da žele izgraditi kvalitetne odnose s medijima i svojom ciljanom skupinom, da im nedostaje svježih ideja o komunikaciji te da im treba osoba koja će ih voditi kroz komunikacijski šum informacija. Nakon godina poslovanja shvatili su da im je potrebna osoba koja će postaviti bazu komunikacije i provoditi ju. Koncizno osmišljena komunikacijska strategija baza je za kreiranje transparentnog odnosa s medijima i javnostima.  

PR-ovac poznaje društvena kretanja i razumije medijski sadržaj

Jedan od zadataka PR savjetnika je poznavati društvena kretanja i razumijevanje medijskog sadržaja. Određene situacije u kojima se nalazimo kao kolektiv zahtijevaju poruke empatije, suosjećanja i razumijevanja. PR savjetnik treba prepoznati takve situacije i djelovati prema načelu da njegovi klijenti komuniciraju u skladu s vrijednostima pojedinaca kojima se obraćaju.

Također, komunikacijski stručnjaci trebaju preuzeti ulogu savjetnika koji svojim klijentima transparentno i argumentirano objašnjavaju zašto im jedno poslano medijsko priopćenje neće riješiti problem vidljivosti u medijima, ali i zašto se tekst s lifestyle temom ne uklapa u sadržaj poslovnih medija. 

Suradnja s PR savjetnicima koji razumiju vašu nišu i tržište pridonosi popularizaciji brenda, ali i povećanje potražnje kupaca ili novih klijenata. Konzistentna komunikacija i medijska prisutnost osiguravaju integritet vašem brendu, a mi ljudi želimo nekoga na koga ćemo se moći osloniti, nekoga tko je s nama u svim životnim razdobljima…

Razumijem da nemaju svi jednaku nemaju svi jednaku vještinu i odvažnost da kontaktiraju predstavnike medija jer postoji strah od odbijanja, ali i fobija da možda brend ili kreativni rad ipak nije toliko dobar. S druge strane, razumijem da nemaju svi vremena za provođenje navedenih aktivnosti, ali trebaju pronaći osobu koja ima. 

Kako bi transformirali poslovanje, a vaša tvrtka dobila medijsku pažnju koju zaslužuje angažirajte PR savjetnika koji razumije vaše potrebe, ali i vi njega. 

Za kvalitetno komuniciranje nikad nije kasno. 

x

Pomoću kolačića učim kako koristiš moju stranicu i trudim se učiniti tvoje iskustvo što boljim. Ako ih prihvatiš, smatram da se slažeš s tim.

Volim kolačiće