Menu
Business

PR tips&tricks: Kako postaviti komunikacijske ciljeve?

Prva navika na početku godine je postavljanje ciljeva, najčešće su to osobni ciljevi i navike koje želimo implementirati radi poboljšanja svakodnevice. Svaki novi početak zvuči egzotično, puni smo energije koju želimo usmjeriti u aktivnosti koje će nam se dugoročno isplatiti. 

Prošla godina pokazala nam je koliko je pravovremena i kvalitetna komunikacija jedna od glavnih stavki poslovanja. S jasno postavljenom komunikacijskom strategijom odmah na početku godine ili poslovanja lakše dolazimo do novih kupaca i klijenata.

Iluzorno je očekivati da baš u svakom trenutku znamo što komuniciramo jer poučeni nesretnim događajima prošlog mjeseca, ekstremne situacije od nas mogu zahtijevati brzu prilagodbu. Potrebno je prilagoditi poruke društvenim kretanjima, ali i potrebama ljudi. To su poruke suosjećanja i podrške koje bi uvijek trebale biti implementirane u komunikaciji svakog brenda. 

Kako bi kreirali PR strategiju koja će ostvariti željene poslove rezultate potrebno je postaviti jasnu bazu ključnih poruka brenda kroz ove tri etape: 

Određivanje slabih točaka dosadašnje komunikacije

Općepoznato je kako najbolje učimo iz vlastitih pogrešaka. U startu je važno biti objektivan i sagledati komunikacijske poruke koje su ostvarile rezultate i one koje nisu.

Pitanja koja će nam pomoći pri evaluaciji dosadašnje komunikacije je: 

  • koje povratne informacije dobivamo od naših kupaca kada se s brendom susretnu u medijima?
  • koje ciljeve nismo uspjeli ostvariti zbog nedovoljno jasne i razrađene komunikacijske strategije?
  • koliko pojavljivanja u medijima smo ostvarili u razdoblju koje analiziramo te zašto ih nije bilo više?

Postavljanje općih i specifičnih komunikacijskih ciljeva

Poput ‘tradicionalnih’ ciljeva koji se baziraju na S.M.A.R.T. metodologiji i komunikacijski ciljevi imaju svoja pravila. Opće ciljeve možemo postavljati prema kvartalima ili prema polugodištima. 

Klijentima s kojim radim na postavljanju strategija i planiranja medijskog oglašavanja savjetujem da opće ciljeve podijele na kvartale jer se tako mijenja način života, ali i asortiman usluga i proizvoda koje su u fokusu. Uz postavljanje ciljeva, potrebno je jasno određivanje ciljane skupine kojoj se obraćamo kako bi naša poruka došla do željene osobe. 

Specifični komunikacijski ciljevi određuju se na temelju komunikacijskih aktivnosti i medija s kojima brend surađuje. Primjerice, ako je cilj pojačati integritet tvrtke i njenih djelatnosti, brendovi se najčešće okreću poslovnim medijima u kojima komuniciraju poslovne vrijednosti.

Ciljevi usmjereni na poboljšanje stila života komuniciraju se kroz medije koji su posvećeni putovanjima, modi, gastronomiji, sportu…

Odabir medija

Sukladno ciljevima koje smo postavili te ciljanim skupinama i aktivnostima određujemo medije čija je publika najbliža svemu navedenom. No, kako znati demografiju publike medija u kojem se želimo oglašavati?

PR strategija pomoći će u pronalaženju najboljeg rješenja za tvoj brend. Prema određivanju navika ciljane skupine (informira li se putem tiskanih medija, digitalnih medija ili društvenih mreža) potrebno je analizirati medije koji djeluju na tržištu. Ako nam je cilj osvijestiti lokalne kupce o pogodnostima, oglašavamo se isključivo u lokalnim medijima. Međutim, ako komunikacijskom kampanjom želimo doprijeti do šire javnosti u fokusu nam trebaju biti mediji koji djeluju na nacionalnoj razini, a možemo ih razlikovati po tematici – mediji s generalnim vijestima, poslovni mediji, lifestyle mediji… 

U slučaju da je komunikacijski cilj informirati samo jednu skupinu ljudi, primjerice ljubitelje vina, odlučujemo se za oglašavanje u nišnim medijima ili blogovima s tom tematikom. U tom slučaju, sigurni smo da će naš proizvod ili usluga biti plasirani točno ispred osobe koja je potencijalni kupac. 

Moja misija 2021. je maksimalan fokus na sadržaj, edukaciju i rad s klijentima koji žele unaprijediti komunikaciju svog brenda. Cilj je kreirati zajednicu koja će svojim odvažnim primjerom pokazati da je moguće da kreativni rad i vrhunske usluge te proizvodi budu prepoznati u široj javnosti.

Cilj je ispričati uspješne poduzetničke priče koje će nas motivirati, a publiku inspirirati. 

Kako početi?

Potkraj siječnja odlučila sam svima pokloniti besplatni medijski priručnik koji će pomoći testirati dosadašnju komunikaciju, a sadržavat će konkretne savjete i alate za poduzetnike koji žele ispričati svoju priču. Nakon ispunjavanja priručnika dobit ćeš jasnu sliku koliko trebaš unaprijediti PR aktivnosti kako bi tvoj rad bio prepoznat u online svijetu.

Kako bi osigurao svoj primjerak, pretplati se na newsletter koji je uz ovaj tekst izvrsna nadopuna znanja i informacija o PR-u, medijskom oglašavanju, popularnoj kulturi i osobnom brendu.

Zapamti, jednu priču si daleko da tvoj brend bude medijski prepoznat.

x

Pomoću kolačića učim kako koristiš moju stranicu i trudim se učiniti tvoje iskustvo što boljim. Ako ih prihvatiš, smatram da se slažeš s tim.

Volim kolačiće