Menu
Business

Lifestyle poduzetništvo: Tamna strana digitalnog nomadstva

Lifestyle poduzetništvo posljednjih godina jedan je od najpopularnijih pojmova, ali i životnih stilova kojim teži sve više pojedinaca kojima je prvenstveno dosta korporacija i rada po tuđim pravilima.

Osim brojnih prednosti koje ova vrsta poduzetništva ima poput slobode odlučivanja koliko, odakle i za koga ili s kim radimo, naravno da postoji i tamna strana ovog fenomena. Laptop lifestyle kako se često naziva u brojnim tekstovima sve više ima negativnih konotacija zbog pojedinaca koji ga neadekvatno predstavljaju.

Ipak, prvo ću izdvojiti generalne razloge zašto sam sama početkom godine odlučila da je vrijeme za poslovno osamostaljivanje. Inače, još od osnovne škole nisam voljela biti dio nikakvog tima, udruge, društva koje dijeli neke slične vrijednosti, nisam bila osoba od timskih sportova, na zajedničke prezentacije u školi sam kolutala očima… Oduvijek sam znala da sam individualac, ali si to nisam priznala do odlaska na faks.

Jedan od glavnih životnih prioriteta mi je sloboda – bivanja, stvaranja, rada, uma. Tu sam poprilično beskompromisna, sve što me na neki način guši i sputava u moj život nije dobrodošlo. U poslovnom smislu sloboda znači odabir projekata, načina rada ili radnog vremena koji nam odgovara. Godinama sam težila balansu privatnog i poslovnog te prilagođavanja posla životu, a ne život poslu.

Uspostavom balansa na svim životnim poljima osjećamo se zadovoljnije, sretnije, motiviranije i dugoročno produktivnije što utječe na rezultate našeg rada.

S druge strane, u počecima većina digitalnih nomada nema potrebu za dodatnim zaposlenicima, a veće projekte radi s vanjskim suradnicima. Također, takav način rada osigurava da nije potreban ured ili stalno mjesto rada. Osobno, uvijek sam se u poslu bojala rutine – ustajanje u isto vrijeme, ista ruta do posla, iste teme uz jutarnju kavu… Najgori dio upadanja u rutinu je osim što svaki dan izgleda potpuno jednako, u trenutku izgubimo osjećaj za naš život, ciljeve… No, o tome detaljnije u jednom drugom tekstu.

Lifestyle poduzetništvo, kao i bilo koje drugo poduzetništvo nema osjećaj sigurnosti. S druge strane, nema ni čekanja da netko drugi odlučuje treba li ti povišica i u kojem iznosu. Nakon osamostaljenja, brojna istraživanja govore kako više od polovice freelancera ne bi prihvatilo ponovno stalno zaposlenje već teže ostanku samostalnima ili osnivanju vlastite tvrtke.

Ono o čemu se sve više piše i raspravlja, međutim bez argumenata, su negativne strane digitalnog nomadstva.

Tamna strana lifestyle poduzetništva

Faktor koji utječe na percepciju lifestyle poduzetništva jesu društvene mreže, počevši s Instagramom. Brojni content creatori i influenceri zbog izgradnje imidža na društvenim mrežama te sadržaja koji zabavlja publiku rijeko objavljuju kako doista izgleda njihov svakodnevica. Zbog te prakse nekolicina ljudi doista misli da su kupke sa šampanjcem i avokado tost dio dnevnih aktivnosti, a kućanski poslovi, režije, stanarine ne postoje jer lifestyle poduzetništvo je imaginacija.

Često uz hiperprodukciju takvih objava društvo smatra da influenceri i lifestyle poduzetnici ne rade apsolutno ništa.

Osim influencera, negativnu konotaciju nose i svjetski razvikani poduzetnici koji se razbacuju popularnim pojmovima radi stvaranja lažnog entuzijazma. #hustle


Općepoznata je uzrečica those who can’t do, teach, a društvene mreže postale su prepune motivacijskih govornika, poslovnih i životnih trenera da se više ne zna raspoznati tko je u pravu i tko daje prave savjete.

Svi navedeni čimbenici utječu na javno mijenje o poduzetništvu općenito.

Lifestyle poduzetništvo prepuno je mitova, a neki od njih su da freelanceri nemaju radno vrijeme. Iako, ne znam kako se onda zove vrijeme koje provode radeći.

Istina je, ne postoji svakodnevno fiksno radno vrijeme koje je uklesano u poslovnu kulturu tvrtke. Nitko nikoga ne gleda ispod oka se pojavi ispred laptopa u šest ujutro, podne ili tek navečer niti koliko je pauza uzeo.

Čime dolazim to sljedeće točke, a ona glasi da ne postoje službeni protokoli i sistemi, svako ga kreira za sebe i mijenja se puno češće nego u agencijama ili korporacijama. Osoba koja voli red, rad i disciplinu naći će način da stvori svoj sustav produktivnosti i efektivnosti. Osobe koje moraju imati autoritet treće strane neće se baš snaći u sustavu bez striktnih pravila.

Međutim, ovisno o poslovanju klijenti freelancera najčešće imaju radno vrijeme, a na pojedincu je da s klijentom dogovori u koje vrijeme će biti dostupan i na koje načine, radi li na hitnim projektima te događaju li se neke krizne situacije.

Jedna tamna strana o kojoj se rijetko priča je da zbog toga što uvijek imam(o) nešto za raditi, bilo to za klijente, vlastiti sadržaj ili se jednostavno educiramo – prođu i cijeli dani za radnim stolom, od osam ujutro dok sam se vid ne počne magliti.

Primjerice, moj radni tjedan najčešće počinje nedjeljom navečer, a pola nedjelje provedem pišući kolumnu za ponedjeljak. Nedjelja mi je izvrstan dan za rekapitulaciju tjedna i pripremu idućeg, a što se tiče kolumni nastojim draft napisati prije nedjelje, no ponekad jednostavno ne ide.

Ovisno o tematici, mom entuzijazmu i riječima koje uspijem pronaći neke kolumne budu napisane kroz sat vremena, maksimalno dva. No češće ima dana kada promišljam svaku rečenicu pa je jedna kolumna pola radne smjene. Kažu da su s vremenom sve bolje i bolje, a to je očito “tajna” – konzistentnost i posvećenost. Također, ako meni osobno nešto oduzima vrijeme traženje idealne playliste za rad, jednom riječju krug pakla.

Pri kraju ovog teksta neću preporučiti nijednu bibliju produktivnosti, poduzetništva, motivacije ili marketinga. Odlučno smatram da je na svakome od nas da testira sve prilike koje dobije i koje bar na sekundu poželi te za sebe, prema svojim vrijednostima i prioritetima odluči što je za njega posao iz snova.

Kaže Mark Manson da je cijeli život jedna forma patnje, samo o nama ovisi koje borbe ćemo svjesno izabrati.

Andrea Tintor kaže da je život prekratak pa ako već većinu života provedemo radeći – radimo ono što volimo.

x

Pomoću kolačića učim kako koristiš moju stranicu i trudim se učiniti tvoje iskustvo što boljim. Ako ih prihvatiš, smatram da se slažeš s tim.

Volim kolačiće