Menu
Lifestyle

5 newslettera koje ćeš s užitkom čitati svakog jutra

Često na portalima čitam o jutarnjim rutinama i savjetima kako da budem odmornija, raspoloženija, motiviranija rano ujutro, buđenju u pet… O ritualima koji započinju dok sunce izlazi pišu se knjige i organiziraju seminari.

Godinama sam ostajala budna baš do tih rano jutarnjih sati. Ponekad sam pisala seminare i diplomski cijelu noć prije predaje, nekad jer sam se tek navečer kad se sve umiri mogla fokusirat na rad, nekad jer me oprao adrenalin da sam znala radit do pet ujutro, spavat nekoliko sati i ustat “normalno” do devet i tako par dana zaredom.

Onda, kako to obično biva, odjednom, u zbrci od života sam počela spontano ustajati oko šest. Prvo što bih napravila je stavila vodu da zakuha za čaj pa krenula s ostalim jutarnjim obavezama. Kuhanje čaja ili tople limunade s kurkumom označili su moj početak dana bez obzira kakav dnevni raspored bio – joga, trčanje, spremanje za posao ili otvaranje laptopa da se polako krenem uključivati u dan.

Po prirodi posla sam prebukirana informacijama na dnevnoj bazi, a prečesto samu sebe uhvatim kako iznova refresham portale na kojima su vijesti iznova prožvakane, a razlikuju se u perspektivi i bombastičnom naslovu.

Ako želimo nešto promijeniti moramo doći do mentalnog dna i osjećaja gađenja u želucu. Meni su se zgadile vijesti nakon što sam pročitala članak koliko su zapravo toksične po našu psihu i nemaju apsolutnu nikakvu vrijednost (čak i kad sam glavni lik u crne kronike svjesna sam da je ta vijest uznemirujuća za osobu koja ju čita). Ono što je vrijedno informiranja ćemo doznati preko kanala srodnim našim interesima.

S vremenom sam se isključivala od informacija koje su gušile moju kreativnost i fokus te sam odlučila informiranje svesti na teme koje me zanimaju dugoročno, a ono što je bitno uvijek će me dočekati na mailu. I tu je započela moja ljubav prema newsletterima.

Newsletter nas često asocira na spam poštu, ali i na inbox koji je u mnogim slučajevima prekrcan poslovnim mailovima te prodajnim newsletterima na koje smo se pretplatili jer je neki brend imao posebne popuste, a njihovi newsletteri pretvorili su se u kronično zagušivanje inboxa jer svaki dan imaju novu akciju ili predstavljaju tri nove majice.

Kritiku na stranu, brojne industrije shvatile su da je ključ uspješne komunikacije personalizirani sadržaj i komunikacijske poruke koju će publika ili kupci jedva čekati, što je uzrokovalo brži rast newslettera. Od kratkih dnevnih poruka ili informacija o raznim popustima newsletteri su se razvili u inspirativne, zabavne i motivirajuće tjedne članke ili preglede događanja koje osobno volim pročitati u miru uz jutarnji čaj.

U nastavku ti donosim pet newslettera koji su na mom must subscribe popisu, ali još nekoliko njih koji bi te mogli zanimati.

Medium Daily Digest

Ugasivši umni radar za razne vijesti fokusirala sam se na čitanje članaka i kolumni tematika koje sama biram, umjesto da netko drugi odabire za mene. Ne mogu napisati da mi je Medium otkriće, koliko mi je otkriće da kada maknemo sve izvore informacija koje nas guše možemo se posvetiti kvalitetnom rastu i učenju. Medium nudi izvrsnu opciju kojom sami možemo odabrati teme te nam najčitaniji ili najnoviji članci stižu na mail svakog jutra. Odličan način da smo uvijek up to date s područjima koja nas zanimaju. Na mom popisu su – popularna kultura, moda, poneki magazini kritičkih osvrta u sklopu Mediuma i trenutno članci o tome kako vratiti fokus i koncentraciju.

Vulture

Vulture je jedan od najpoznatijih portala koji se bave isključivo pop kulturom. Njihove svakodnevne teme su serije, filmovi, knjige, glazba… Cijeli entertainment svijet bez tračeva i nepotrebnog žutila. Međutim, izmjenama poslovnih planova vodećih svjetskih medija sadržaj Vulturea nije besplatan, pretplata za cijeli sadržaj iznosi pet dolara mjesečno (poput Mediuma) i po meni je to čisto fer. Zašto bi sadržaj bio besplatan samo jer je na digitalu? O tome ću zasigurno pisati u jednom od narednih tekstova, no ciljana skupina Vulturea i sve više medija je nišna publika s jasno izraženim interesima. Ovaj portal također šalje dnevni ili dvodnevni pregled glavnih vijesti, a ako imaš interese u drugim lifestyle temama baci oko na – Vouge, The Business of Fashion, Vanity Fair ili Goop.

Marie Forleo

Ako pokrećeš biznis, želiš napraviti zaokret u karijeri Marie Forleo i njezin sadržaj aposlutno su među mojim favoritima. Osim standardnih biznis tema, tu i tamo bacim oko na njen YouTube koji je prepun kvalitetnih intervjua te općenito sadržaja koji će nas motivirati, a nije lažno pretenciozan.

Mindfuck Monday

Mindfuck Monday je newsletter autora Marka Mansona koji svakog ponedjeljka, i neke druge dane kad je od volje, donosi pregled njemu zanimljivih članaka i tema te daje tri ideje o kojima možeš razmišljati cijeli tjedan. Markov no bullshit pristup osjeti se i u newsletteru što je meni osobno odlična nadogradnja njegovih tekstova u jednakom tonu.

TheTalks

The Talks je poznata platforma minimalističkog dizajna čiji su fokus intervuji s inspirativnim individuama iz kreativnih industrija (gluma, arhitektura, dizajn, glazba, izdavaštvo, mediji, hrana…), a istoimeni newsletter na tjednoj bazi šalje upravo ugodne razgovore s velikanima poput Leonarda di Caprija, Helen Mirren, Daphne Diana Guinness, Iris Apfel i mnogih drugih.

+ pet domaćih newslettera koji su vrijedni čitanja

TeaTime

Teu pratim od kad nije ni imala blog. Zanimljivo kako se život razvije kroz nekoliko godina. Obožavam pratiti nečiji rad i napredak, a Tea je s platformom i newsletterom TeaTime izgradila zajednicu proaktivnih ljudi čija je misija raditi ono što vole na njihov način.

Mračni blog – newsletter

Newsletter Marka Rakara podsjetnik mi je da je nedjelja. Njegov pregled tjednih tema i članaka o kojima se površno ili uopće ne piše u hrvatskim medijima super su vikend štivo kad nam treba doza informacija o globalnom stanju, ekonomiji, tehnologiji, politici… Ima tu i glazbenih i ostalih preporuka.

Proaktiviraj.me

Jedna super platforma izrodila se u vrijeme najveće histerije oko pandemije. I to je odlučan dokaz da se neke od najboljih ideja realiziraju kad shvatimo da nemamo što više čekati. Upravo je to Kajina glavna misao s Proaktiviraj.me platformom i newsletterom čiji je cilj pokazati mladima da je pravo vrijeme uvijek.

Jovana Miljanović

Jovana je žena s no bullshit pristupom koji nam je prijeko potreban na ovim prostorima. Njezine teme su fokusirane na žene koje žele unaprijediti biznis ili od hobi pretvoriti u posao. Tjedni newsletter bazirala je na temama koje su važne za žene poduzetnice – marketing, oglašavanje, osobni rast i razvoj, motivacija…

Curiosity newsletter

Aleksandra Petrovski za sebe kaže da je instruktorka surfovanja digitalnim okeanom, a blog je moj kabinet radoznalosti. Svoje bogato iskustvo u medijima te kao brand storyteller pretočila je u platformu koja se najviše bavi umjetnošću i kreativnošću. Svaki tjedan donosi interesantne priče o briljantnim ljudima, nevjerojatnim mestima, karijernom razvoju, kulturi, tehnologiji i znanosti.

Uz ovih desetak newslettera informacija mi ne nedostaje, a cilj kvalitetnog informiranja je uvijek birati samo ono što će nam dugoročno i koristiti na bilo koji način – poticanjem kreativnosti, motivacije ili produbljivanju znanja.

I sama sam pokrenuvši novu stranica odlučila pokrenuti vlastitu verziju newslettera koji svaki petak propituje aktualne fenomene pop kulture, bavi se seciranjem knjiga, ponekad bude i samo moj trenutni tok misli… Ovaj petak nastavljamo s temom kako iz kreativnog hobija i umjetnosti stvoriti karijeru. Pretplati se i budi u toku sa sadržajem kojeg neću dijeliti na blogu.

Ako čitaš neki newsletter koji nije na popisu – slobodno mi piši.

Čitamo se i s druge strane inboxa.

x

Pomoću kolačića učim kako koristiš moju stranicu i trudim se učiniti tvoje iskustvo što boljim. Ako ih prihvatiš, smatram da se slažeš s tim.

Volim kolačiće