Menu
Lifestyle

Hello Boredom, My Old Friend: 3 načina na koje dosada potiče kreativnost

Hello boredom, my old friend pomislila sam u subotu navečer. Svi poslovni zadaci su obavljeni, priprema za idući tjedan je napravljena, na televizijskom programu uobičajene reprize repriza, na streaming servisima od toliko izbora ništa toliko zanimljivo, koncentraciju za čitanje nisam imala… U trenutku sam se razveselila jer nisam znala što ću sa sobom. Nakon petnaest godina po prvi put mi je bilo dosadno i dosada je došla kao dugo očekivana promjena svijesti.

“The truth is that everyone is bored, and devotes himself to cultivating habits.” ― Albert Camus, The Plague

Svijet u kojem živimo pruža nam da uvijek budemo povezani s poslom, prijateljima ili hobijima – uvijek imamo još jednu notifikaciju za provjeriti, mail poslati, konferencija za isplanirati, poruka koju moramo pročitati, razgovor obaviti, novost na portalima koja nam ne smije promaknuti…

Mnoge aktivnosti se na prvi pogled čine kao produktivne, a na kraju dana nemamo rezultata koje možemo objektivno sagledati.

Upravo veliki broj time-consuming aktivnosti koje si zadamo tijekom dana mogu nas udaljiti od vlastitih misli, želja i ciljeva. Mozak neprestano traži nove načine na koje će biti stimuliran kako se ne bi morali suočiti sa sobom ili izazovima koji nas očekuju. S druge strane, dok god konzumiramo tuđi sadržaj osjećamo se odvojeno od vlastite kreativnosti te ne osjećamo nagon za stvaranjem novog ni iz čega.

Dosada je ponekad zastrašujuća jer ne znamo što se krije s druge strane: propitkivanje životnih izbora, nova kreativna ideja za posao ili jednostavno – praznina uma. Za Freuda je dosada predstavljala bijeg od nečega, dok sve više sociologa potiče društvo da se prisjeti stanja dosade koje su najviše osjećali u djetinjstvu. Osim što ćemo se za vrijeme dosađivanja još više približiti sami sebi, ona će nam pomoći da pronađemo nove kreativne ideje.

Oslobodi vrijeme za dosađivanje

Prema psihologici dr. Sandi Mann, dok um luta naše se misli aktivno protežu izvan svjesnog i uranjaju u podsvijest. Upravo u toj zoni dok maštamo često možemo povezati različite ideje, riješiti probleme s kojima se suočavamo ili planirati budućnost stavljajući sebe u fokus. Istraživanja pokazuju da se neke od ideja rađaju pod tušem jer je to najčešće mjesto na kojem pustimo um da jednostavno odluta.

Ako nemaš naviku maštanja, dopusti si vrijeme lutanja uma – uvedi nove rutine koje isključuju laptop i mobitel… Probudi misli tako što ćeš se isključiti od okoline. Pravo vrijeme za testiranje toga je upravo u vrijeme trenutne izolacije u kojem se možemo svjesno isključiti i vježbati strpljenje.

Nauči biti sam sa sobom

Dosada znači biti sam sa sobom i osjećati se dobro. U tim trenucima ona priziva mirne trenutake razmišljanja – o prošlosti, budućnosti, životinjama, okolišu, izumima, filmovima koje želimo pogledati, načinima na koje možemo pomoći ljudima… Dopusti umu da luta – ići će tamo gdje želi, tamo gdje nađe interes. Važno je slijediti misli, a ne pokušavati umu naređivati da ih vodi.

Upotrijebi dosadu kao sredstvo za rast

Ideje na koje nam um naiđe možemo zapisati i pokušati realizirati. Ako smo u procesu riješavanja osobnih ili poslovnih problema, smjernice koje nam um daje možemo racionalno sagledati iz nove perspektive. U trenutku kada prigrlimo dosadu postanemo dovoljni sami sebi te shvatimo da preraspodjelom prioriteta možemo učiniti mnogo više toga kada utišamo mnoge nepotrebne distrakcije.

Kad ti je posljednji put bilo stvarnooooo dosadno?

Podijeli ovaj članak s nekim tko je u potrazi za novim načinima pronalaženja kreativnih ideja ili se jednostavno zaboravio dosađivati. 🙂

x

Pomoću kolačića učim kako koristiš moju stranicu i trudim se učiniti tvoje iskustvo što boljim. Ako ih prihvatiš, smatram da se slažeš s tim.

Volim kolačiće